Александър Долашки – лектор на Предприемачи в науката

Александър Долашки – лектор на Предприемачи в науката

Category : Новини

 

Александър Долашки е един от предприемачите-учени, които се включват като лектори в обучението Предприемачи в науката. Той е главен асистент в Института по органична химия на БАН от 2006 година досега. Има докторска степен по биохимия в университета в Тюбинген, Германия. В България го връща проект на НАТО – печели конкурс и се включва в научен екип за изследване на вид бактерия за пречистване на замърсени води. Търсели се само хора с докторски степени, завършили в Западна Европа, които ще работят в родината си. Така започва работа в Института по органична химия на БАН.

През 2011 г. основава своя компания – Алекс 1977 и започва производство на хранителни добавки и козметика, в които се използва слуз от охлюви. Първоначално основната част от продукцията се изнася. Днес продава в 12 държави, но половината от продуктите се реализират на българския пазар и вече е разпознаваем и сред научната общност, и сред предприемаческата, и сред потребителите. Това се дължи и на многото награди, получени през последните години, сред които „ПИТАГОР“  – за фирма с най-много инвестиции в научноизследователската и развойна дейност през 2017 г., награда на БТПП „Най-успешна иновативна фирма“ за 2015 г., приз „Иновативно предприятие на годината“ на фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Enterprise Europe Network – България, с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България и Норвежкия финансов механизъм организира традиционния конкурс за иновативно предприятие на годината.

Вижте интервю с Александър Долашки тук.

Кои са другите лектори, вижте тук.


Създаваме предприемачи в науката

Възможностите за младите учени

Носителят на стипендията на Карол за 2018

Нашите Лектори: Александър Долашки

Нашите лектори: Здравка Медарова

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close