Учените с бизнес презентации през инвеститорите

Учените с бизнес презентации през инвеститорите

Category : Новини

Силен и атрактивен конкурс за наградата Предприемач в науката! Девет от участниците в обучението Предприемачи в науката представиха своите бизнес идеи във формат Pitch Presentation в надпревара за 30 000 лв. Лекторите бяха в ролята на инвеститор, който ще вземе решение кой от проектите да бъде подкрепен.

Обучението

За да бъдат допуснати до конкурса, учените трябваше да преминат обучението Предприемачи в науката, разработено от фондация Карол Знание с изцяло практическа насоченост. Лектори бяха учени-предприемачи и предприемачи, които от септември до ноември в срещи, уъркшопи и дискусии споделяха знания, умения и добри практики, даваха конкретни напътствия и съвети. Всеки от учените дойде в програмата със своя научен проект, който в хора да обучението беше оформен и развит като конкретна бизнес идея, а някои – като стартъпи.

Ментор на участниците в конкурса за наградата Предприемач в науката беше д-р Нели Олова, мениджър на проекта. Тя работи с всеки от кандидатите и помогна да бъдат добре структурирани концепциите им. Ключова роля за подготовката и представянето им имаше и Михаил Стефанов – лектор за презентационни умения. В емоционалната тренировъчна среща с него, учените намериха нов подход за комуникация и представяне на проектите си.

Вдъхновяващата финална мотивационна лекция на основателя на фондация Карол Знание Станимир Каролев даде нов импулс. Екшън план в пет точки направиха учените и изпълнението на някои първи набелязани действия видяхме по време на бизнес презентациите им.

Конкурсът

В деня на предприемачите в науката се състезаваха 9 проекта, които се борят за финансиране в размер на 30 000 лв. Журито, съставено от лекторите на Предприемачи в науката ще вземе решение дали да бъде подкрепен само едни, или наградата ще бъде поделена.

Участниците представиха свършеното до момента, стратегии за комерсиализация, няки – готови екипи, с които са готови да направят стартъп, пазарни анализи, бюджети, прогнози. Не малка част от терминологията учените усвоиха по време на курса, но на финала спокойно боравеха с нея.

Проектите

  1. Безплатно мобилно приложение за земеделски производители, с което снимат отглежданите растения. Изкуствен интелект прави анализ на флуоресцентните сигнали, излъчвани от растенията и връща анализа към производителите, които може да вземат съответни мерки, за да спасят продукцията си.
  2. Разработване на по-активни, стабилни и достъпни катализатори и електроди с по-висока използваемост и по-ниска цена. Високоефективни електроди за получаване на евтин водород чрез алкална електролиза на вода с ниско влияние върху околната среда.
  3. Малка капсула – Механично електронно контролирано хапче, което стига до тънките черва, доставя лекарства, взима субстрат и е неинвазивно.
  4. Разработване на полимерни нанокомпозити с увеличена здравина и твърдост, електрическа проводимост, микровълнова абсорбция, подобрена термична стабилност.
  5. Биологично култивиране на Мурсалски чай и разкриване на фитотерапевтичния му потенциал.
  6. Растителна защита чрез изолиране на бактериофаги – антагонисти на фитопатогенни бактерии, за справяне с бактериоза по доматите и пипера.
  7. Нанотехнология за запис на информация, cleantech оптичен запис на данни с плътност 1 TB/cm2 и доживотна гаранция за трайност, която включва издръжливост на механични, термични и химични въздействия.
  8. Произвеждане на нова, термостабилна липаза за различни приложения в индустрията.
  9. ДНК Скрининг -тест за профилактика на рак на пикочен мехур.

Очаква се решение на журито кой от представените проекти ще бъде подкрепен финансово.

Снимки от конкурса вижте тук.


Създаваме предприемачи в науката

Възможностите за младите учени

Носителят на стипендията на Карол за 2018

Нашите Лектори: Александър Долашки

Нашите лектори: Здравка Медарова

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close