С всяка следваща година се разширяват възможностите младите учени да реализират научните си изследвания

С всяка следваща година се разширяват възможностите младите учени да реализират научните си изследвания

Доц. д-р инж. Александър Долашки е част от екипа на лаборатория Химия и биофизика на протеини и ензими в Институт по Органична Химия с Център по Фитохимия – БАН. Завършил е Химико-технологичен и металургичен университет в София и Otto von Guericke University Magdeburg, Германия. Получава докторска степен по биохимия в Eberhard Karls University of Tübingen, Германия. Съавтор е на 6 патента и съосновател на два биотехнологични стартъпа, с които печели редица награди, сред които и Питагор през 2017 г. Член е на журито за докторантската стипендия на фондация Карол Знание.

Няколко години след първото издание на Предприемачи в науката, кой е най-яркият ти спомен от началото на програмата?

– Най-яркият ми спомен е любопитството и нетърпението, което ни беше обзело и нас от журито, и самите участници, в очакване да видим как ще се случи тази нова интересна инциатива Предприемачи в науката. Всичко беше много добре организирано от фондация Карол Знание и резултатът бе, че и участници, и жури научихме много нови неща едни от друг при директните ни срещи. Разбира се, добре помня и първия носител на наградата – д-р Иван Лютаков, с проекта му за Механично електронно контролирано хапче.

Как се разви през тези няколко години твоят стартъп?

– През последните няколко години продължихме да следваме нашия досегашен път на работа – да правим научни изследвания и на базата на получените резултати, да създаваме продукти, който да стигат до пазара. По този начин създадохме няколко нови козметични продукти, отново с екстракт от охлюви, но подсилени допълнително с други билки и екстракти, като бих искал да спомена активен гел за уморени крака „VENIFIX Max“ и гел за регенериране на кожата „Mucofix Ultra“, който получи и сертификат за доказан регенериращ ефект, след проведени клинични изследвания. Продължаваме да изнасяме продуктите си в чужбина, въпреки сериозните предизвикателства през последните години. Бяхме започнали износ и към нов пазар – Украйна, но за съжаление започналите военни действия там осуетиха засега плановете ни.

Беше започнал с капитал от няколко хиляди лева. Сега как финансираш дейността си? Привлече ли инвеститор?

– Още в самото начало започнах с лични средства и не съм разчитал на кредити или други инвеститори, като така е и до този момент. Същевременно през годините успяхме да спечелим финансиране по няколко проекта от оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ 2014 – 2020 към Министерството на икономиката, както и други проекти, финансирани от Министерството на науката. Също така, компанията успява от създаването си всяка година да е на печалба и тези средства ги реинвестираме, с цел да оптимизираме допълнително работния процес.

Как мина през изпитанията на Covid кризата?

– Както на повечето бизнеси и при нас имаше много предизвикателства, породени от Covid кризата, но се опитвам да мисля винаги положително и за мен плюсът от тази криза беше, че имах повече време за семейството, за наука, за нови научни статии, както и за развитие на идеи за нови продукти.

Целият живот е низ от кризи и предизвикателства, които считам, че трябва да се решават с адаптивност и находчивост в подходящия момент.

В нашия случай, още преди да достигне Covid до България през март 2020 г, ние започнахме с колеги от Института по Органична Химия разработване на филтри и впоследствие и на предпазни маски за лице с активен въглен срещу Covid вируса. С натрупаните от колегите научни резултати за активния въглен и с нашия бизнес опит успяхме да намерим подходящи партньори и да създадем предпазни маски за лице с активен въглен срещу вируса. Получихме нужните европейски сертификати и реализирахме маските на пазара.

Кои са най-важните уроци за теб като предприемач от този период?

– Безспорно най-важният урок е, че по-важно от здравето няма и колкото и тежко да се отразява една такава криза върху бизнеса ни, не бива да забравяме, че здравето е най-големият ни капитал.

Друг важен урок беше, че възникналите пречки и трудности не бива да ни отчайват, а да ни стимулират да измисляме нови възможности, както се случи с предпазните маски.

Как се разраства екипът?

– Въпреки сериозните предизивикателства, породени от Covid кризата, успяхме да запазим екипа си. Установихме нови сътрудничества и на научно и на бизнес ниво, които се развиват добре и ни дават оптимистична перспектива.

Междувременно се разви и твоята академична кариера и вече си доцент в Института по органична химия на БАН. Как успяваш да съчетаваш научната работа с предприемачеството?

– Те винаги са били тясно свързани при мен и не съм ги разделял.

Научните резултати са фундаментът на бизнеса ни и така ще бъде занапред. Благодарение на всеотдайността на екипа от учени, с които работя в института, и на служителите на компанията успявам да съчетая научната работа с предприемачеството.

Как затварянето през последните години се отрази на научната дейност в института?

– Отрази се доста негативно в началото на пандемията, тъй като бяха прекъснати важни проекти, сътрудничества, бяха отложени много конференции и бяха ограничени социалните възможности. От друга страна учените откриха в по-голяма степен онлайн общуването и вече в института всички събития са онлайн, което ни улеснява доста. Мисля, че успяхме с колегите да се адаптираме и в момента научната ни дейност не е възпрепятствана по никакъв начин.

Върху какво работиш в момента?

– Съвсем скоро беше публикувана в научното списание Journal of Alzheimer’s Disease най-новата ни статия, където на базата на проведените изследвания заключаваме, че се наблюдава благоприятен ефект на екстракта от охлюви върху нарушената памет при болеста на Алцхаймер. В тази посока именно ще продължим още по-задълбочени изследвания. Освен това, в момента подготвяме проект, свързан с екстракта от охлюви и нано частици, с който ще кандидатстваме във Фонд Научни Изследвания към Министерството на образованието. С екипа разработваме и няколко нови продукта, които са още в експериментален период.

 А развойната дейност в компанията свързана ли е днес с института?

– Научната ни работа е тясно свързана с бизнеса ни. Благодарение на проектите, които спечелихме и като учени от института, и други проекти, спечелени чрез компанията, успяхме да инвестираме в съвременна апаратура и да създадем възможности за нови сътрудничества. По този начин и други учени от института се включат с експертизата си в изследванията и разработките ни.

Имате ли нови патенти?

– Да, през 2021 г получихме свидетелство за регистрация на полезен модел за Състав c антибактериално действие, съдържащ слуз от градински охлюви Helix aspersa и водна суспензия от нано-диаманти.

Има ли други стартъпи, създадени от учени във вашия институт?

– Всъщност ние създадохме още една фирма „БИЗНЕСЛАБ“ ООД, която кандидатства и спечели проект „Разработване на природен продукт за превенция и потискане на страничните ефекти при химиотерапевтично лечение“, осъществяван с финансовата подкрепа на оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ 2014 – 2020, съфинансирана от Eвропейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и от националния бюджет на Република България. Резултатът от този проект е, че създадохме хранителната добавка „SNAIL OPERATOR“, която вече е на пазара. Продуктът е със свидетелство за регистрация на полезен модел номер: 4014 U1 (Състав на сироп, предотвратяващ негативните странични ефекти от химиотерапия).

Със сериозен вече опит на предприемач и учен, как би отговорил – какво пречи на българските учени да реализират разработките си, създавайки свои научни стартъпи?

– Според мен причините са комплексни. Често проблем е намирането на начален капитал, или административни спънки, липса на достатъчно търпение и последователност. Считам, че условията за стартиране на бизнес в България не са чак толкова лоши, като разбира се има още много какво да се подобри в това отношение. В страната ни има много доказани учени, които имат възможност да реализират своите научни изследвания, като например кандидатстват за различните програми за финансиране на стартиращ бизнес.

За реализацията на научни изследвания и превръщането им в реален продукт за пазара, според мен са нужни много труд, самодисциплина и доза късмет при намирането на пазар за продуктите. Ако тези условия се изпълнят, мисля че това ще е достатъчна предпоставка за начало на един успешен бизнес.

А като говорим за пречки, предприемачите обикновено в тях виждат възможности. Как би определил възможностите за младите учени у нас?

– Мисля, че с всяка следваща година се разширяват възможностите за младите учени да реализират своите научни изследвания, като например кандидатстват за споменатите програми за финансиране на стартиращ бизнес. Също така по проектите на Фонда за научни изследвания към Министерството на образованието и по някой Европейски програми.

Най-важното е да имат силна страст и ясен фокус за начинанието си и тогава със сигурност ще намерят възможност за реализация.

С какво тази година искаш да предизвикаш участниците в Предприемачи в науката?

– Бих ги предизвикал да си очертаят в съзнанието пътя, по който искат да минат и да си представят крайния продукт, който желаят да получат от тяхната работа. Какви директни ползи на обществото би донесал той и удовлетворението от постигнатото. Да осъзнаят възможността, която им дава Предприемачи в науката и да дадат най-доброто от себе си, за да я реализират.

Какво искаш да научат от теб?

– Да преследват целите си, да изградят и развият предприемаческо мислене и да използват натрупаните знания в създаване на нови продукти с реална добавена стойност. Да търсят възможностите във всяка ситуация и да не се страхуват, че може да сгрешат понякога.

Благодаря ти! Очакваме срещата с теб в програмата Предприемачи в науката!

Интервю с Александър Долашки от 2018 г. – тук.

Още за Предприемачи в науката 2022 и скроковете за кандидатстване – тук.

Другите лектори – тук.


Награда Предприемач в науката 2022

Награда Предприемач в науката 2022

Предприемачи в науката 2022

Признание

10 000 лв. докторантска стипендия

Награди за докторанти

Фотографска изложба на учен-физик

Отличеният Re4Life вече е и стартъп

Награждаване на Предприемач в науката

Предприемачи в науката 2022

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close