Сиво Даскалов: За успеха няма повторяема рецепта, но аз бих отдал изключително значение на любовта към предизвикателствата

Сиво Даскалов: За успеха няма повторяема рецепта, но аз бих отдал изключително значение на любовта към предизвикателствата

С магистратура по компютърни науки от Кеймбридж, Сиво става докторант в Техническия университет във Варна. Докторската си степен по машинно обучение в медицината очаква да получи догодина. Сиво Даскалов е един от инженерите, с които ТУ в морската столица се гордее. Сега е съосновател на компания за изкуствен интелект и отговаря за технологиите в Sibyl AI.
Още в първите години на следването си печели бронзови, сребърни и златни медали от републикански олимпиади по математика, компютърна математика, програмиране. Получава общинска награда за изявени студенти, изнася доклади на национални и международни конференции, печели отличието „Студент на годината” в категория „Природни науки, математика и информатика”. Като стипендиант и на фондация „Еврика” печели награда и от компанията „Хуауей Технолоджис България”, връчена от китайския посланик в София – двуседмично посещение в Пекин и Шънджън.
Със стипендия заминава и за Кеймбриджкия Университет, където се специализира в областта на машинното самообучение, подраздел на изкуствения интелект, както и навлиза в сферата на изчислителна биология и епигенетика, заради научния си ръководител. Тук се занимава и с различни активности – влиза в колежанския отбор пo гpeбaнe, доброволства в студентския бар на колежа, yчacтвa в opгaнизaциятa нa cъбития, сред които множество партита и дори работилничка за мартеници за своите нови международни приятели. Сиво е толкова активен в дейностите на колежа, че в края на годината е отличен с награда за изключителен принос за общността на колежа.
Преди заминаването си към Великобритания работи като програмист около година, но след завръщането си във Варна предприемаческите му умения и амбицията да прилага науката в работата го отвеждат до сцената на технологичните стартъпи. Докато чака деня на церемонията по дипломирането си, Сиво решава да участва в хакатон заедно с приятели от колежа (включително неговият най-близък приятел от колежа и бъдещ съдружник), като всички те са от различни специалности – „Програмист, математик, адвокат и самолетен инженер влизат в бар…” Събитието, на което случайно към екипа му организаторите зачисляват и неговия втори бъдещ съдружник, защото няма отбор, се казва Online Courts Hackathon, организиран от HM Courts and Tribunals, Legal Geek and the Society for Computers and Law. Участниците са над 200, но те печелят наградата Coolest Tech като предвиждат резултата от съдебни искания за заетост, побеждават топ адвокатски кантори и технологични компании, при това с удоволствие и забавлявайки се. Това им дава мотивация да продължат. Сега компанията предлага усъвършенствани техники за обработка и прогнозиране на правни претенции. Това автоматизира досаден и скъп процес, намалява разходите за обработка на искове и подобрява достъпът до правосъдие за цялата общност.

След хекатона с наградата

Всеки от нашите лектори отговори на въпроса какво за него е предприемач в науката. Питаме и нашите ментори. Ти какво определение би дал?
– Смятам, че всъщност на ниско ниво има изключително голяма прилика между научната дейност и предприемачеството. И двете дейности се характеризират с идентифицирането на проблем, последвано от систематични действия за решаването му, само че при науката това се извършва с цел развитие на човешкия набор от знания, а при предприемачеството – за пари.

Това би означавало, че науката и предприемачеството изискват сходен набор от качества и умения, затова могат да се съчетаят успешно. Тогава предприемач в науката ще е този, който чрез усърдната си работа е съумял едновременно да допринесе за световното знание и да осигури личното си материално благосъстояние.

Някои от добрите примери, които имаме за технологични стартъпи на учени, ни срещат с хора, които като теб обичат, участват и печелят състезания.  Състезателният дух, конкурентната среда, активностите във всяка фаза на обучение – това ли са предпоставките един отличен студент и докторант да се превърне в предприемач?

– Вероятно за успеха няма повторяема рецепта, но аз бих отдал изключително значение на любовта към предизвикателствата. Тя стои в основата на състезателния дух, стремежа да се изкачиш до върха, породен от конкурентната среда, както и дори склонността да излезеш от зоната си на комфорт и да започнеш ново хоби. Всъщност,

ако любовта ти към предизвикателствата е достатъчно голяма, се оказваш изправен на ринга още преди да си могъл да се сетиш да се страхуваш или притесниш от провала. На такъв етап вече ти е станало прекалено интересно, за да се откажеш.

Обмисляш ли да съчетаеш академична дейност с предприемачеството след като завършиш докторантурата си?

–Дали ще съумея да съчетая академичната дейност с предприемачеството зависи от твърде много неща, поради което ми е невъзможно да дам обоснован конкретен отговор, но ако всичко продължи да се развива по благоприятен начин, това е моето желание!

Бил си приет и в Оксфорд, и в Кеймбридж. Какво предопредели решението ти ?

– Факторите бяха много и то разнородни, но всички те ме насочиха към Кеймриджкия университет. Програмата им на обучение ми пасваше по-добре, включително и с една идея по-практическата и насоченост. Курсът на обучение беше с няколко месеца по-кратък, което също беше важно за мен по лични съображения. Дори и Кеймбриджкият колеж, в който ме бяха приели, ми допадна повече от Оксфордския.

Вероятно често те питат защо предпочете да се върнеш във Варна, а не избра да правиш докторантурата си в чужбина? Все пак говорим за изкуствен интелект и машинно самообучение (machine learning) – нашите университети конкурентни ли са?

– Това е любимият ми въпрос от всяко интервю! Толкова много са причините да искам да се върна във Варна. Като начало, имах голямо желание да продължа работата си с групата по Изкуствен Интелект от магистратурата като чрез контактите си установя трайна колаборация между „родния” ми ТУ-Варна и Кеймбридж. Исках и да донеса придобитите Там знания на студентите, Тук, допринасяйки с каквото мога за конкурентноспособността на университета си в едно толкова бързо развиващо се направление. Огромна мотивация след създаването на Sibyl за мен е желанието

да създам във Варна среда, в която аз и екипът ми да се развиваме, да се гордеем от това което създаваме, както и от начина по който то променя света и обществото. Искам да покажа, че не е нужно да се бяга в чужбина, или дори в София, за да бъдеш част от нещо голямо и смислено.

Не на последно място, възпитаван съм да обичам града и родината си, където са моите близки и приятели, където ще създам бъдещото си семейство.

Разкажи как един хакатон даде идея за Sibyl AI?

– Както вече споменах, участвахме почти на шега. Идеята дойде изключително естествено, защото покрай магистратурата бях свикнал да „гледам на данни” и инстинктивно се опитах да създам модел за предсказване на изхода на обособения от нас набор съдебни дела. Замислихме се за сериозността на нещата чак месец или два по-късно, когато се свързаха с нас от Британското правителство, за да ни разпитат на какъв етап сме и ще развиваме ли идеята. Тогава тримата, които бяхме готови да положим нужните усилия, започнахме малко по малко да градим от нулата проекта.

Екипът на Sibyl AI в Оксфорд

Кой кой е във вашия стартъп?

– Поглеждайки назад, осъзнавам, че сме имали изключителен късмет да се намерим. От една страна съм аз, програмистът, повелителят на компютрите и всичко, по което минава електричество. От друга страна е Рич, адвокатът, олицетворение на абсолютната ми противоположност, човек на думите и хората. Сложи Сивовци и Ричардовци в една стая и какво ще стане? Нищо. Абсолютно нищо, защото те не могат да си говорят. Какво липсва? Ник, самолетният инженер, който говори и двата езика, лепилото между света на програмистите и адвокатите. Какъв по-добър екип за високотехнологична трансформация на правната система?

Един от ключовите въпроси за всеки учен в програмата Предприемачи в науката е свързан именно с екипа. Какви ще са основните ти препоръки за изграждането на екип?

– Не мога да не наблегна достатъчно на това колко важен е правилният екип. Какво прави един екип правилен?

Преди да натоварите куфарите в багажника и да затегнете коланите се уверете, че всички искате да пристигнете на една и съща дестинация. Смятам, че споделянето на общи цели в бизнеса е почти толкова критично важно, колкото и в семейството.

След тази проверка на здравия разум остава да запалите колата и да потеглите по съвместно избрания от вас път като всеки допринася с каквото може за успешното ви пристигане. Разбира се, ако ще качвате стопаджии, трябва и те да искат да стигнат до вашата крайна цел!

С какъв капитал стартирахте и как го осигурихте?

– До съвсем скоро буутстрапвахме проекта. Беше ни достатъчен по един лаптоп, а и всеки от нас имаше някаква съпътстваща дейност, която ни хранеше. В момента сме пред подписване на договор за предоставяне на жива услуга (ongoing service), поради което решихме тази есен да навлезем в етап на търсене на инвеститори, с които да си осигурим възможност за бързо разрастване на екипа и развитие на продукта.

Как се развива компанията сега, година след първата ни среща? Какви са клиентите?

–През изминалата година от последната ни среща се случиха безброй вълнуващи неща!

Изпълнихме първия си платен и изключително успешен пилотен проект с перспективна клиентска кантора, като текущо работим върху подписването на договор за предоставяне на услуги. Приеха ни в изключително конкурентната акселераторска програмата на Оксфордския университет,

където избират 12 компании от около 200 кандидатстващи. Тази програма ни срещна с множество прекрасни ментори, до един професионалисти на световно ниво в сферите си. Извършихме изключително обстойно изследване на пазара, клиентските нужди и проблеми, с помощта на което значително подобрихме продукта, визията и плана си за бъдещето. Бих се радвал на бъдещ етап да установим партньорства и с български компании, но на този етап не сме готови за това и целевият ни пазар по множество причини остава Великобритания.

Отрази ли се COVID-19 на вашия проект? Как се справи екипът ти?

– И да, и не! Нашият екип по начало е изцяло отдалечен, по тази причина и работата ни през последните месеци не беше възпрепятствана, дори напротив, останали заключени по домовете, открихме, че е дори по-лесно да синхронизираме графиците си и да работим заедно. Вирусът обаче ни се отрази негативно индиректно, защото предизвика забавяне на прогреса с клиентските дискусии и преговори, както и значително промени средата от гледна точка на потенциалните инвеститори.

Смятам, че освен трудности, ситуацията представя и множество възможности за нови и бъдещи предприятия да „пробият“, защото изисква огромна гъвкавост и адаптивност към бързо променящата се пазарна среда, което е от основните предимства на стартъпите.

Като ментор в Предприемачи в науката какво очакваш от самите учени-участници?

– Очаквам да обичат това, което правят, да говорят със заразителна страст за него и да отстояват ревностно идеята си. Всички обичаме добрата история!

Какво би искал да научат от теб за времето, което ще имате за съвместна работа?

– Бих искал заедно да научим безотказен метод за систематично справяне с проблемите. Далеч нямам всички отговори, но пък проблеми колкото искаш!

Благодаря ти! Очакваме срещата с теб в програмата Предприемачи в науката!


Награда Предприемач в науката 2022

Награда Предприемач в науката 2022

Предприемачи в науката 2022

Признание

10 000 лв. докторантска стипендия

Награди за докторанти

Фотографска изложба на учен-физик

Отличеният Re4Life вече е и стартъп

Награждаване на Предприемач в науката

Предприемачи в науката 2022

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close