Производство на нова термостабилна липаза
Category : Истории на успеха
Бизнес план за производство на нова термостабилна липаза представи по време на конкурса Предприемач в науката Николета Ботева, докторант в Института по микробиология на БАН. Тя е дала име на ензима – LipR, тъй като е изолиран от горещия извор край Рупите. По време на изследванията той показал впечатляваща стабилност – предпоставка за използване в индустрията, особено в производството на перилни и почистващи препарати (заема една четвърт от пазара на ензими). В България няма производители на термостабилни ензими и тук младият учен вижда сериозен потенциал за развитие на проекта си. А и нито един от производителите на прах за пране у нас не предлага продукти, които съдържат ензими.
Произходът на LipR е некултивируема бактерия, нова, непозната досега на науката – има потенциал да стане първият български термостабилен ензим. Превъзхожда комерсиализираните патентовани липази на пазара с устойчивост и стабилност, показват получените резултати от научната работа до момента.