Производство на нова термостабилна липаза

Производство на нова термостабилна липаза

Category : Новини

Бизнес план за производство на нова термостабилна липаза представи по време на конкурса Предприемач в науката Николета Ботева, докторант в Института по микробиология на БАН. Тя е дала име на ензима – LipR, тъй като е изолиран от горещия извор край Рупите. По време на изследванията той показал впечатляваща стабилност – предпоставка за използване в индустрията, особено в производството на перилни и почистващи препарати (заема една четвърт от пазара на ензими). В България няма производители на термостабилни ензими и тук младият учен вижда сериозен потенциал за развитие на проекта си. А и нито един от производителите на прах за пране у нас не предлага продукти, които съдържат ензими.

Произходът на LipR е некултивируема бактерия, нова, непозната досега на науката – има потенциал да стане първият български термостабилен ензим. Превъзхожда комерсиализираните патентовани липази на пазара с устойчивост и стабилност, показват получените резултати от научната работа до момента.


Създаваме предприемачи в науката

Носителят на наградата Предприемач в науката за 2019 г.

Носителят на стипендията на Карол за 2019 г.

Нашите Лектори: Александър Долашки

Нашите лектори: Здравка Медарова

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close