Никола Каравасилев: Искам след време да има закон в астрономията или физиката, кръстен на мое име

Никола Каравасилев: Искам след време да има закон в астрономията или физиката, кръстен на мое име

Аз съм Никола Каравасилев, носител на докторантската стипендия за 2016 година.

В момента работя на няколко места, първото от които е новосъздаденото училище Izzi science for kids, или както е официалното име на училището – ЧОУ Наука за деца. Тук преподавам физика и на астрономия на ученици между 1 и 5 клас и на деца от втора предучилищна група (6 годишни). Също така, заемам позицията STEAM Director, което означава, че отговарям за научния департамент в училището.

С гордост мога да кажа, че това училище бе създадено по моя идея, която се появи преди малко повече от 2 години 😊. Няма да е пресилено, ако нарека Izzi една от моите сбъднати мечти 😊.

В Първа Частна Математическа гимназия водя школи за подготовка за състезания по физика и по астрономия. Впрочем, именно в ПЧМГ учат едни от най-успешните ми ученици за последните няколко години.

В НПМГ  водя физика и астрономия на 12 клас.

От август 2019 г. работя като редактор на списание Природните науки в образованието на издателство Азбуки към МОН. Отговарям за набирането на материали за публикуване, търсене на рецензенти, комуникация с автори и т.н. Идеята е в следващите години да превърнем списанието в издание, което е много полезно за учители по природни науки, а също и за професионални изследователи.

Също така се занимавам и с ръководство на няколко отбора, които всяка година представят страната ни в различни международни състезания по физика, астрономия и природни науки. Отговорностите ми включват избиране на участниците в тези отбори, тяхната подготовка, а също така и нерядко намиране на финансиране за нашите участия.

Състезанията, на които всяка година пътувам като ръководител са Международна олимпиада по астрономия и астрофизика (IOAA), Международен турнир на младите естествоизпитатели (IYNT), Международен турнир на младите физици (IYPT),  Международна Жаутиковска олимпиада, Международна олимпиада по експериментална физика (IEPhO).

До момента моите ученици са спечелили повече от 50 медала на международно ниво, като по мои сметки 11 са златни! Мога да се похваля, че вече трима мои ученици са били абсолютни първенци на международни състезания по астрономия.

С известна гордост мога да се похваля с това, че моите ученици еднакво добре и в дълбочина усвояват и теорията, и експерименталната работа по физика и астрономия.

Паралелно с това съм редовен участник в различни събития, чиято цел е популяризирането на науката: Софийски фестивал на науката, Science Bricks и т.н.

В годината на отличието

реализирах една своя мечта – да си имам своя собствена лаборатория по физика. Благодарение на средствата, които ми бяха предоставени от Карол, аз закупих голямо количество апаратура, с която оборудвах своята стая във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

В нея, моите ученици имат възможността да се занимават с истински експерименти от физиката. Със закупеното оборудване, ние се подготвихме за не едно успешно участие в национални и международни състезания по физика. Също така, направихме и някои изследвания, които за учениците са една отлична първа стъпка в науката.

Мога да разказвам с часове различни интересни и забавни случки, от нашата експериментална подготовка.

За повечето ученици, с които се подготвяме във Физическия факултет, това е първа среща с реален физичен експеримент. В повечето училища или няма никаква база за опити, или тя просто не се използва.

Именно за това, се получават някои доста смешни, на моменти дори не съвсем безопасни ситуации.

Едно нещо, което не мога да пропусна, е че отличието ми даде възможност да се запозная с нови и интересни хора. Също така, това, че използвах средствата за оборудване на лабораторията си, имаше силен медиен отзвук. В рамките на няколко месеца след обявяването на стипендията, бях поканен да гостувам в няколко телевизии, дадох интервюта за различни вестници, а също така бях посетен от журналисти в стаята си. Тези мои медийни изяви послужиха като основа за познанството ми с журналисти, с които сега редовно комуникирам. Според мен това е много полезно, защото така

обществото ни вижда, че в България наука се развива и то на съвсем конкурентно, световно ниво.

Спомням си, че когато аз бях ученик (преди около 15 години) беше почти тема табу да се говори по медиите за нашите олимпийски успехи, а тях и тогава ги имаше. Сега, определено имаме голям напредък в това отношение.

Благодарение на изп. директор на фондация Карол Знание, Милена Петкова, през 2018 г., се запознах с една млада дама, която прави видеа с интересни хора – Теди. Тя направи няколко клипа за мен и моите ученици, включително ни снима и как се подготвяме за едно експериментално състезание по природни науки (IYNT 2018). Около Теди се сформира една много интересна общност от хора, които често се събирахме. В момента това няма как да се прави, поради пандемията…Разговорите с тези толкова разнообразни хора винаги са ми били изключително интересни и полезни, защото от всеки има какво да се научи.

За съжаление, поради пандемията от COVID-19, от март месец 2020г . нямаме възможност да използваме лабораторията с учениците, защото целият факултет не е достъпен.

Всъщност, Теди ме запозна и с една начална учителка,Вергилия Грънчарова, която живее и работи в Русе, моят роден град. Тя ме покани да гостувам в Русе по линия на програмата Русезнание. Това е програма, по която русенските ученици изучават града си и като част от нея, се канят изявени русенци да гостуват в различни училища. За мен бе, огромна чест да бъда гост и да разкажа на малките русенчета (2 клас) за себе, своите занимания, пътешествия и да им покажа няколко забавни експеримента. Това всичко с основата си е благодарение на Карол и контактите от там.

Кариерата ми след това…се разви предимно в преподавателското поприще.

Както вече споменах, продължих да ръководя няколко международни ученически отбора, които годишно носят множество медали за страната ни.

Един много повратен момент бе в края на 2018 г., когато се появи идеята за създаването на училище Izzi science for kids. Според мен,

това училище може би ще бъде проектът на живота ми

и аз съм изключително благодарен на г-жа Доротея Воева, която повярва в него и подаде ръка на тази инициатива.

През годините след 2015г. няколко пъти бях награждаван за своята дейност:

 • Награда от конкурса „Най-изявените млади хора“ JCI за 2019 г. в категория „Академично лидерство и/или постижение“;
 • Годишна награда на фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ на името на акад. Матей Матеев за учител по физика – 2019 г.
 • Награда от Ученическия институт към БАН за откриване и развитие на млади таланти в науката – 2019 г.
 • Редица награди за отличия, получени от мои ученици в национални състезания по физика и астрономия.

За мен да съм от съзвездието докторанти на Карол…е огромна чест, а също така и отговорност!

Казвам чест, защото избирането ми за стипендиант за 2016 г. бе едно голямо признание за моя труд и усилията, които полагам.

Почувствах, че моята работа е високо оценена и именно затова реших да използвам наградата си за развитие на своята дейност с учениците.

Също така, членството ми в Съзвездието докторанти на Карол е и отговорност. След получаването на такова отличие, човек придобива един нов имидж сред своите колеги и пред обществото, но той трябва да се защитава с всяко едно действие.

Чувствам се част от общността на предприемачите в науката. Макар и да не съм участвал в конкурса за Предприемачи в науката на Карол, аз  се чувствам частично като такъв. Всъщност, не изключвам свое участие в близко бъдеще 😊.

Гордея се…основно с няколко неща 😊

 • Постиженията на своите ученици. Тук имам предвид дори не само спечелените медали. Горд съм с това, че много от тях, вследствие от това ,което са научили от мен, избират науката като свой професионален път за развитие. В крайна сметка, именно това е нашата основна цел като преподаватели.

Много горд ме кара да се чувствам, че под мое влияние вече един мой ученик реши да остане в България и да стане учител по физика! Неговото име е Георги Александров и понастоящем е студент във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

 • Това, че без проблем преподавам на всички възрастови групи. Както вече отбелязах, преди около две години създадохме училището Izzi science for kids. В началото имах притеснения дали ще се справя с толкова малки деца. Скоро след началото на първата ни учебна година (2019/2020), вече бях любим учител на голяма част от тях 😊.

Когато ме попитат каква е тайната, казвам, че правя часовете си такива, че да са интересни дори и на мен самия 😊.

 • Част съм от една много важна промяна в България. Казвайки това, имам предвид главно две неща. Първо, благодарение на училища като нашето Izzi science for kids, сред учениците се създава един траен интерес към науката. Това със сигурност ще им е от полза, дори и да не станат професионални учени, защото ще имат изграден начин на мислене. Също така, след години, те ще имат едни много приятни спомени от часовете си по природни науки в училище. Второ,

горд съм с това, че съм неизменна част от хората, които правят науката достъпна за широката общественост. От вече може би 10 години, в България за наука започна да се говори все повече в медийното пространство. Много съм щастлив от факта, че съм един от най-активните деятели на тази промяна.

 • Обществеността започна да разбира за това, че у нас наука се прави и имаме постижения на световно ниво.

 

Учителят Теодосий Теодосиев ме посочи като свой наследник. Това е огромна чест! За мен, а и за много други хора, той е идол и такова признание от него има много голяма стойност!

 • Професор Минко Балкански ми благодари за всички мои дейности. Малко хора знаят това…но преди около половин година се видях с него, по време на посещението му в България. Всъщност, видяхме се малко преди да излети за Париж, където живее, на летището в София. Поговорихме малко за някои бъдещи идеи и на тръгване той се ръкува с мен и каза „Благодаря ти, за това, което си и за това, което правиш!“. Надявам се да не звуча прекалено сантиментално…
 • Бил съм в 41 държави 😊. Това, с което наистина се гордея е, че

броят на посетените от мен страни надхвърли броя на годините ми. Мечтая си да посетя 100 държави преди да съм навършил 100 години!

В науката сега мечтая…Ако говорим за моя лична мечта: искам след време да има закон в астрономията или физиката кръстен на мое име 😊. Всъщност, ако това стане, аз няма да съм първият учител, на когото се отдава такава чест. Като цяло, мечтая си да развивам изследователска дейност, заедно с моите ученици, паралелно с преподаването си.

В по-глобален план си мечтая да доживея т.нар. Велико обединение на природните сили.

Знаем, че във Вселената съществуват четири фундаментални взаимодействия. За три от тях (гравитацията прави изключение) са открити частиците, които ги пренасят. От много години учените се опитват да намерят основната частица, която ги пренася и така да обединят всички природни сили. В рамките на моя живот, бяха направени няколко много важни открития в тази посока, но аз мечтая да видя този процес завършен.

Моята голяма идея…Към момента, голямата ми идея е свързана с развитието на Izzi science for kids и бъдещите участия на нашите ученици в международните състезания, в които ги ръководя.

Имам голямата амбиция училището ни да се утвърди като водещо място за изучаване наука, но където са застъпени и всички останали предмети, с богат избор на извънкласни дейности. Мечтая си нашите ученици да завършват като едни балансирано и всестранно развити личности. Ще положа всички усилия, много от тях в бъдеще да станат международни състезатели, с които страната ни да се гордее.

Имам амбицията в нашето училище след време по-големите ученици да правят истински научни изследвания, които да се публикуват в престижни списания по цял свят.

Всъщност, основната идея на целия екип, който ръководи Izzi science for kids е след две години да получим лиценз за гимназия и така да затворим цикъла. Аз лично вярвам, че можем да сме конкурентни на всички елитни гимназии в България 😊. Като пример използвам едно училище в Сингапур, в което гостувах преди малко повече от две години – National University of Singapore High School. Имам идея след време да осъществим партньорски отношения с тях и защо не след време те при нас да идват за обмяна на опит 😊.

Една моя идея, която вече до известна степен се реализира, е България да стане една от водещите сили в състезанията по физика и по астрономия.

Всъщност, тази идея е тясно свързана с всичко, което описах в по-горния абзац.

Моята голяма цел…Да бъда достоен наследник на Теодосий Теодосиев!

Без съмнение това изречение обединява всичко към което се стремя: да бъда вдъхновяващ учител, чиито ученици постигат успехи по цял свят, правят научни изследвания от ранна възраст и най-важното, развиват се като мислещи членове на обществото ни!

Пожелавам

 • На себе си: здраве, късмет и търпение да следвам мечтите си, нищо друго;
 • Фондация Карол Знание: преди всичко здраве на целия екип! Пожелавам ви да бъдете притегателен център за младите хора, които развиват наука в България и във ваше лице те да виждат свой надежден партньор, който подпомага това развитие;
 • На всички в общността: бъдете здрави, това винаги е било най-важното; бъдете вдъхновени и следвайте неуморно мечтите си! Дори и да срещнете неуспехи, нека те да бъдат допълнителен стимул за вас! Пожелавам също и семейно щастие и много интересни пътувания по света!
 • На всички носители на докторантската стипендия, бъдещи и настоящи: Бъдете здрави и с гордост казвайте, че сте стипендианти на Карол! Пожелавам ви професионални успехи и нека трудностите по пътя да бъдат просто поредната мотивация за вашия силен характер!
 • На кандидатите: Здраве и успех! Просто бъдете себе си 🙂
 • На българската наука: пожелавам много скоро да настъпят едни по-добри времена за всички учени в България! Всъщност, пожелавам да дойде време, в което да не е нужно всеки български учен да обяснява защо е останал у нас!

Другите звезди от Съзвездието докторанти – тук.

 


Награда Предприемач в науката 2022

Награда Предприемач в науката 2022

Предприемачи в науката 2022

Признание

10 000 лв. докторантска стипендия

Награди за докторанти

Фотографска изложба на учен-физик

Отличеният Re4Life вече е и стартъп

Награждаване на Предприемач в науката

Предприемачи в науката 2022

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close