Консултативен съвет

Консултативен съвет
на фондация Карол Знание

Проф. Атанас Атанасов, ръководител на Катедрата по молекулярна биология в Institute of Genetics and Animal Breeding на Полската академия на науките; хабилитиран преподавател по фармакология във Виенския университет, Австрия. Основател и изп. директор на International Natural Product Sciences Taskforce (INPST), дружество, обединяващо учени, лидери и научни центрове в областта на природните продукти. Директор на GLOBE Program Association, която катализира изследователските и развойни дейности за природни продукти чрез иновативни научноизследователски партньорства. Има постдокторантура в Institute of Pathology,
Inselspital, University of Bern, Швейцария и докторска степен от същия университет в Берн, Department of Clinical Research. Завършил е магистратура по биотехнология в СУ „Св. Климент Охридски“. Редактор на водещи научни списания, рецензент на изследванията на различни европейски правителствени и индустриални организации за финансиране.  Пионер в дигиталната комуникация на науката – #11 в световната класация “Top 25 Biotech Influencers to Watch on Twitter”.

Проф. Димитър Жечев, математик, експерт по криптография, преподавател, носител на наградата „Джон Атанасов“. Завършил бакалавърска степен по математика в Harvard University, а след това магистратура и докторантура в University of California, Berkeley. Сега е професор е в Политехнически федерален институт в Лозана (EPFL – École polytechnique fédérale de Lausanne), Швейцария, където ръководи собствена изследователска група, която работи върху ECC криптография (Eliptic Curve Cryptography) – метод с публичен ключ, базиран на използването на елиптични криви върху крайни полета. Той е един от златните медалисти на България в ученическите си години, когато участва на международни олимпиади и състезания по математика. Съосновател на софтуерната компания Inpher, която вече има офиси в Лозана, Ню Йорк и Сан Франциско. Разработват и поддържат платформа за изчисления и анализ на данни върху конфиденциална информация. Привличат 4 млн. USD от рискови инвеститори от Швейцария и САЩ, а в следващия етап на финансиране набират още 10 млн. USD, като голяма част от тях идват от JP Morgan.

Доц. Здравка Медарова, доцент по радиология в Harvard Medical School, Бостън, Съединени щати. Има докторска степен по генетика от University of New Hampshire и пост док в Massachusetts General Hospital, където работи и в момента. Член е на International Society for Magnetic Resonance in Medicine. Рецензент е на повече от дузина конкурси и научни организации като Agency for Science, Research & Technology, Сингапур, Swiss National Science Foundation, Innovation and Technology Commission, Хонг Конг, Breast Cancer Alliance, National Cancer Institute Special Emphasis Panel. Член е на редакционните колегии на водещи научни издания, редактор на Drug Delivery Nanosystems. Има редица международни награди и отличия в САЩ и Япония. Лектор и гост-професор в University of New Hampshire и MGH/MIT/HST Athinoula A. Martinos Center for Biomedical Imaging, Northeastern University, Boston, MA. Печелила е 9 гранта за научната си дейност в областта на био- и нанотехнологиите. През 2016 г. в Бостън основава своя биофармацевтична компания за откриване, разработване и комерсиализиране на средства за лечение на рак.

Проф. Мартин Вечев ръководи Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (Eidgenössische Technische Hochschule -ЕТН), с чиито екип е разработил първия интуитивен език за програмиране за квантови компютри на високо ниво – Silq.  Завършил е компютърни науки в Simon Fraser University, Канада, а след това със същата специалност – докторантура в University of Cambridge. На 32 години, получава наградата „Джон Атанасов“, когато работи в IBM T.J. Watson Research Center. Има над 170 публикации, цитирани повече от 5200 пъти, десетки награди, грантове и отличия, между които Награда за млад изследовател Робин Милнър, която се връчва от ACM SIGPLAN за признаване на изключителен принос в областта на програмните езици. Съосновател e на три спинофа с ЕТН в Цюрих. Архитект и създател на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) в партньорство с ETH Zurich и Политехническия университет в Лозана (EPFL) чрез международно споразумение, ратифицирано от Народното събрание. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Проф. Николай Бобев, професор в Института по теоретична физика към Факултета по физика и астрономия на университета в KU Leuven, Льовен, Белгия. Бил е Научен сътрудник в Simons Center for Geometry and Physics – Stony Brook University, Ню Йорк. Прави пост док в Perimeter Institute for Theoretical Physics във Ватерло, Онтарио, Канада. Има докторска степен по физика от University of Southern California и магистърска степен по Теоретична и математическа физика от СУ „Св. Климент Охридски“. Докторант на докторант (Никълъс Уорнър) на Стивън Хокинг, който в последната статия, публикувана посмъртно в съавторство с Томас Хертог го споменава в благодарностите и цитира две от научните му работи. Във въпросната статия двамата учени използват конкретен опростен модел на квантова полева теория, който е базиран на предишни публикации на проф. Бобев в съавторство. Тези модели и изчисления българският учен е обсъждал и лично с Хокинг при срещи на живо с него в Льовен и Рим. Работи по различни научни проекти, финансирани от европейски научни програми и Фламандския научен фонд (FWO) –  физика на черните дупки; холографски модели и квантова хромодинамика; конформна теория на полето.

Проф. Николай Желев, създател на първото изкуствено сърце от стволова клетка. Професор по медицински биотехнологии в Abertay University, Дънди, Великобритания. Почетен професор в осем университета в Обединеното кралство, Китай, България и Русия. Почетен консул на България в Дънди.  Президент е на World BioDiscovery Federation. Неговата лаборатория е разработила първия биосензор за живи клетки за мониторинг на активността върху тумори. Работи в областта на раковите заболявания, биологията на сърдечно-съдовите системи и нанобиотехнологиите. Основал е няколко биофармацевтични и биотехнологични компании за разработването на нови лекарства срещу рак и сърдечна хипертрофия. Публикувал е три книги и няколко раздела в специализирани издания. Има патенти в областта на ДНК реакцията на увреждане, регулиране на клетъчния цикъл и откриване и развитие на лекарства в областта на онкологията и кардиологията. Завършил е биохимия в СУ, работил е в  Института по молекулярна биология на БАН. Става професор на 43 години в Abertay University. Работи в партньорства с Харвард, Китай, Русия и някои от българските университети.

Д-р Петър К. Петров,  ръководител на Лаборатория за тънкослойни технологии, Катедра по материали в Imperial College, Лондон. Лабораторията е част от Лондонския център за нанотехнологии предоставя възможности за отлагане на тънки слоеве, изработка на нано-устройства и електрични измервания. В Imperial College е директор на курс „Нови технологии за производство на тънкослойни материали“ и преподава в курсовете „Наноматериали I“ и „Обработка на материали“. Работил е също и като старши научен сътрудник в London South Bank University и в Chalmers University of Technology, Гьотеборг, Швеция. Има магистърска и докторска степен по Технически науки от Държавния електротехнически университет в Санкт Петербург, Русия. Автор на повече от 70 научни труда и иноватор на пет патента, два от които се експлоатират от Ericsson AB. Ръководител и ко-ръководител е на редица проекти, спонсорирани от национални, международни и индустриални организации. Лектор на различни национални, международни форуми и събития на компании от индустриалния сектор. Редактор е на списания от Nature Publishing Group, Elsevier и ACS.

Адвокат Радослав Иванов е опитен корпоративен адвокат със силен афинитет към иновациите, изкуствения интелект и здравните технологии, работещ в мултикултурна среда. В момента е мениджър в правната практика на Ernst & Young в Мюнхен, където се занимава със сливания и придобивания, рисков капитал и корпоративно право. Също така е стартъп ментор в инкубатора Plug and Play Munich. Консултира високотехнологични и стартъп компании, както и инвеститори в тази сфера.
Паралелно на адвокатската си практика преподава по темите Venture Capital и M&A и е жури в състезания за бизнес планове.
Завършил е право в Ludwig-Maximilians-Universität München, където членува в European Law Students’ Association (ELSA). Член е на Robotics & AI Law Society (RAILS), German-American Lawyers Association (DAJV) и на Мюнхенската Адвокатска Камара. Завършил е специализации по AI in Healthcare към Stanford University и Agile Leadership към University of Colorado.

Проф. Теньо Попминчев, професор по физика в University of California San Diego и Technische Universität Wien. Постига пробив в квантовата физика със създаването на рентгенов лазер със свръх къси импулси и нов метод в нелинейната оптика. Избран сред десетте най-значими млади учени на 2016 г. от Националната академия на науките на САЩ. За откритието си е награден с почетен знак от президента Росен Плевнелиев, а МОН му присъди наградата „Питагор” за постижение на български учен в чужбина. Определен е и от списание Science News сред десетте най-перспективни млади учени в света. Водещ експерт в атомната, молекулярната, оптичната физика и рентгенова наука с патентовани технологии. Стипендиант на престижната Alfred P. Sloan Foundation като признание за значителни постижения и уникален потенциал за развитие на научни изследвания. Работи над 15 години в University of Colorado Boulder, САЩ, където получава и докторската си степен по експериментална физика, а дисертацията му е обявена за една от четирите най-добри в света в областта на атомната и оптичната физика. В СУ  завършва магистратура по теоретична физика.

 


Награда Предприемач в науката 2022

Награда Предприемач в науката 2022

Предприемачи в науката 2022

Признание

10 000 лв. докторантска стипендия

Награди за докторанти

Фотографска изложба на учен-физик

Отличеният Re4Life вече е и стартъп

Награждаване на Предприемач в науката

Предприемачи в науката 2022

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close